Готуємося до зими: як утеплити балкон власноруч

Балкон — то це місце в квартирі, яке можна використовувати в різних цілях. Хтось зберігає там різні речі, хтось використовує для сушіння білизни, а хтось робить з балкона улюблене місце відпочинку або навіть невелику кімнату. У будь-якому випадку, утеплення балкона — це дуже важливий момент, якому варто приділити пильну увагу.

Існують три основні типи утеплення на лоджіях або балконах:

1 Зовнішня теплоізоляція. Утеплювач розміщується з боку вулиці, застосовуються жорсткі матеріали, поверх яких розміщується армувальна сітка та кілька шарів тинькування. Теплоізоляція може розміщуватися між парапетом і зовнішнім обшивання.

2 Внутрішнє утеплення. Теплоізоляційні матеріали укладаються на всі внутрішні поверхні – стіни, підлогу, утеплюється стеля. Роботи менш трудомісткі, тому багато хто вирішує утеплювати балкон своїми руками зсередини.

3 Теплоізоляція із двох боків. Цей спосіб поєднує обидва варіанти.

Вирішуючи, як утеплити балкон, користувачі найчастіше обирають другий варіант.

Розпочинаючи самостійно роботи з теплоізоляції балкона, потрібно визначитися з ізолятором – матеріалом для утеплення.

Найкраще для цього підходить екструдований пінополістирол. Під час монтажу з герметизацією стиків він дозволяє зробити з балкона щось схоже з термосом, який добре утримуватиме тепло. Деякі вважають пінополістирол токсичним. Це не зовсім так. Матеріал дійсно легкозаймистий і в разі нагрівання понад 60°C виділяє шкідливі речовини, та це не робить його небезпечним, оскільки ЕППС завжди закривається обробкою.

Єдиний його мінус — досить висока вартість. В такому випадку бюджетним варіантом утеплювача для балкона буде пінопласт, пенофіл, мінеральна вата.

Пенофол — теплоізоляційний матеріал для утеплення балконів зсередини.

Після купівлі утеплювача його необхідно закріпити за допомогою дюбелів або будівельного клею. Клей потрібно вибирати без толуолу, він може пошкодити матеріал. Якщо ж прикріпляти утеплювач дюбелями, їх потрібно розташовувати по периметру з розрахунком приблизно 10 дюбелів на 1 квадратний метр.

Закладення щілин під час утеплення балкона чи лоджії

Для закладання щілин найкраще використовувати поліуретанові герметики й мастики, які досить пластичні та стійкі до різного роду впливів. Щілини закладаються за допомогою спеціального пістолета або пластикової насадки, що йде в комплекті з балоном. Після того, як мастика або герметик висохне, можна переходити до монтажу утеплювача.

Теплоізоляційні роботи зазвичай виконуються зверху донизу. Для стелі необхідно зібрати обрешітку із металевого профілю або дерев'яну з кроком до 60 см. Виконується перевірка горизонталі, всі нерівності усуваються. Після цього розкривається та укладається утеплювач: для щільного укладання розміри фрагментів повинні бути на кілька міліметрів більшими, ніж крок решетування. До стелі матеріал потрібно додатково приклеювати, а щілини закладати монтажною піною. Завершити процес можна укладанням пінофолу фольгою вниз.

Етапи утеплювання стін балкона, на думку експертів, складаються з:

  • Монтажу пароізоляційної плівки з проклеюванням стиків будівельним скотчем.
  • Монтажу обрешітки з дерев’яних брусків або металевого профілю.
  • Монтажу самого утеплювача — пінопласту, мінеральної вати тощо.
  • Обшивання обрешітки вологостійким гіпсокартоном, фанерою або іншими листовими матеріалами.
  • Фінішного оброблення стін.

Підлогу перед утепленням потрібно вирівняти та покласти гідроізоляційну плівку, використання пароізоляційного скотчу застрахує від грибка і плісняви. Обробити стики вологостійкою мастикою або герметиком. Укласти обраний утеплювач. Залити бетонну стяжку товщиною 4-5 см. Покрити підлогу ламінатом, лінолеумом чи керамічною плиткою.

Як варіант, утеплювати підлогу на балконі можна без використання бетонної стяжки. Для цього після монтажу гідроізоляції в поздовжньому напрямку балкона укладаються дерев’яні лаги, які кріпляться до бетонної підстави, між якими прокладається теплоізоляційний матеріал. На лаги кріпляться дошки або листовий матеріал і верхнє покриття підлоги.