У Шепетівці запрацювала безкоштовна програма по обміну лапочок розжарювання на LED-лампи

В Україні почала діяти програма, метою якої є зменшення навантаження на енергосистему завдяки заміні ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи. Тепер українці можуть обміняти 5 своїх старих ламп розжарювання на стільки ж LED-ламп.

Всеукраїнську програму підтримала Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Передбачається, що масова заміна звичайних ламп на енергоощадні знизять споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження на енергосистему.

Програма реалізується Міністерством економіки, Мінцифри та Укрпоштою за підтримки Євросоюзу. Вона має стати одним з інструментів енергоефективності, які дозволять енергосистемі вистояти під час кризи та забезпечать баланс енергоспоживання. За підрахунками, якщо українці встановлять вдома отримані лампи, ефект від заміни становитиме від 0,7 до 1,5 ГВт економії в часи пікових навантажень.

При заміні 50 млн старих ламп розжарювання на LED-лампочки зменшиться пікове навантаження на електромережі до 10%.

Спочатку ця програма була доступна у великих містах, але наразі вже можна скористатися програмою й у Шепетівці.

Обміняти лампи розжарювання на Led-лампи можна на Укрпошті за адресами:

  •  вулиця Залізнична, 34
  • вул. Старокостянтинівське шосе, 31
  • вул.Шешукова, 7 (без доставки)
  • вул. Островського, 1

Щоб обміняти лампочки, потрібно мати паспорт та податковий номер. Також можна замовити обмін через сервіс Дія, тоді лампочки гарантовано будуть чекати вас протягом п'яти робочих днів у відділені Укрпошти.