Великий піст — головний та найсуворіший піст як у православних християн, так і у католиків. Він завжди триває сім тижнів і закінчується напередодні Великодня.
У 2023 році Великий піст почався 27 лютого і триватиме до 15 квітня у православних християн, а у католиків — розпочався 22 лютого і завершиться 6 квітня. Православні християни відзначають Великдень 16 квітня, а пасха 2023 у католиків припадає на 9 квітня.
Мета Великого посту полягає у приготуванні до святкування Великодня. Головний сенс Великого посту – очищення та покаяння. У піст необхідно приділяти увагу не лише дотриманню обмежень у їжі, але й духовному очищенню – не бажати зла іншим, пробачити всі образи, уникати конфліктів, читати молитви.
Що можна їсти у Великий піст 2023: меню за днями
Варто звернути увагу, що дотримуватися обмежень у їжі можуть лише фізично здорові люди. Піст заборонений дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку і тим, хто має будь-які хронічні захворювання.
Перший та останній тижні вважаються найсуворішими. В понеділок, середу та п'ятницю в ці тижні можна вживати лише ті продукти, які не піддавалися термічному обробленню. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії, і лише ввечері.
Певні послаблення церква дозволяє в суботу та неділю. Вірянам дозволено вживати гарячу їжу з олією. А також пригубити червоного вина.
Останній тиждень посту, який називається Страсною седмицею, має особливий день — п'ятницю. Цього дня віряни можуть їсти лише вчорашній хліб та пити воду. А в суботу приймання їжі взагалі заборонено.
У другий-шостий тижні меню за днями може виглядати так:
- Понеділок — на сніданок можна заварити гречану кашу на воді, на обід приготувати капустяний суп та картопляні котлети, на десерт з'їсти фрукти, а на вечерю випити чай без цукру.
- Вівторок — вранці можна з'їсти смачну вівсяну кашу, на обід — вермішелевий суп, салат з овочів, перлову кашу з грибами. Від вечері краще утриматися.
- Середа — розпочати день можна з рисової каші, а на обід з'їсти гриби й салат із капусти. Вечерю краще пропустити.
- Четвер — на сніданок чудовим варіантом стане кукурудзяна каша і сухофрукти, на обід підійде солянка та овочевий салат, а на вечерю — картопляне пюре і домашні заготовлення.
- П'ятниця — спробуйте ячну кашу, зваріть гороховий суп, а також зробіть фруктовий салат, на вечерю можна поласувати гречкою під грибною підливою.
- Субота — початок дня буде чудовим з вінегретом, а на обід можна приготувати рисову кашу з чорносливом і курагою, на вечерю можна зробити макарони й салат.
- Неділя — вівсяні пластівці на воді можуть стати сніданком, на обід можна з'їсти пісний борщ та смажену картоплю, а на вечерю — відварений рис із цибулею та морквою.
Взагалі на Великий піст можна експериментувати. Головне — виключити з меню всі продукти тваринного походження. А це молоко, сир, сметана, яйця, м'ясо та риба. Можете без проблем вживати макарони, різні крупи, овочі та фрукти, сухофрукти й зелень, домашні заготовлення та овочеву консервацію.
Правила та що не можна робити
- Перед початком посту обов’язково потрібно сповідатися та причаститися.
- Протягом усіх днів посту треба відмовлятися від їжі тваринного походження та м’яса.
- Особливо у Великий піст цінується допомога іншим людям.
- Під строгою забороною у піст влаштовувати гучні вечірки.
- У піст не можна вживати спиртні напої та палити.
- Якщо ви маєте шкідливі звички, варто їх обмежити.
- Кожну неділю треба йти до церкви на літургії та щодня молитися.
- Під час Великого посту варто стримувати себе у тілесних втіхах.
- Не можна влаштовувати сварки та конфлікти, а особливо з колегами, друзями чи близькими.
- Не можна заздрити та брехати.
- Найбільша цінність — це чесність. Треба бути абсолютно чесними перед собою та іншими людьми.