Мешканців Хмельниччини попереджають про новий молодіжний рух, створений для “дестабілізації ситуації в країні”

Правоохоронці попереджають про можливе поширення на території Хмельниччини нового молодіжного руху, спрямованого на “дестабілізацію внутрішньої ситуації в Україні». Ймовірно, йдеться про «ПВК Редан». Прихильників цієї субкультури уже помітили 27 лютого в сусідніх обласних центрах, зокрема у Вінниці та Житомирі, а також в Івано-Франківську, Львові, Луцьку, Харкові та інших містах.

У Нацполіції відзвітували про блокування 18 каналів та груп, створених для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні через новий молодіжний рух. Штучне поширення такої субкультури – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та втягнути підлітків у протиправну діяльність.

Тож оперативні служби разом із кіберполіцією встановлюють джерела фінансування, адміністраторів цих інформаційних каналів та організаторів масових заходів.

“Провокування конфліктів і масових бійок між підлітками – таку мету ставлять перед собою організатори зібрань молоді, утім поліцейські завадили реалізувати ці злочинні задуми. Загалом протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді. Правоохоронці оперативно відреагували і не допустили конфліктних ситуацій між підлітками”, – додали поліцейські.

Про що мова?

Ймовірно, йдеться про субкультуру, яка протягом останніх днів через масові бійки набула популярності в РФ. “ПВК Редан” створили під упливом аніме-серіалу “Hunter x Hunter”. Там є бандитське угруповання під назвою “Редан”. Початкова мета цієї субкультури – протидія булінгу неформальних підлітків. Саме для цього вони почали збиратися у групи, але у результаті це вийшло з-під контролю.

Символами цього руху є павук, чорний колір та цифра 4. Попри свою назву, “ПВК Редан” не має стосунку до приватних військових компаній: учасники руху кажуть, що називають його так заради жарту. За їхніми словами, вони самоорганізувалися, що «захищатися від нападів офніків».

В Україні зафіксували появу прихильників цього руху. Так, підлітків з атрибутами нової субкультури помітили у Вінниці, Івано-Франківську, Львові, Луцьку, Житомирі, Харкові та інших містах.

Що роблять правоохоронці?

За словами начальника управління ювенальної превенції Національної поліції України Василя Богдана, до управлінь та відділів поліції запросили понад 700 осіб. Більшість із них – це неповнолітні. Тож ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи із підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14-ти років.

«Аби не дати ворогу успішно провести свою ІПСО і застерегти дітей від необдуманих вчинків, ми спілкуємося із адміністраціями та педагогічними колективами навчальних закладів, але головне: ми звертаємося до батьків і закликаємо їх бути друзями своїх дітей, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються і як проводять дозвілля, — зазначив Василь Богдан.

Що робити батькам?

Ювенальна поліція України зазначає, що останнім часом з’явилося більше згадок про прихильників молодіжних субкультур. Фахівці пояснюють, що іноді підліток не може самостійно реалізувати бажання і знаходить своє місце в молодіжному угрупованні для самоствердження та самореалізації. Для цього підлітки й об’єднуються в неформальні групи.

За словами правоохоронців, деякі батьки навіть можуть не підозрювати, що їхня дитина належить до певної субкультури та може мати девіантну поведінку. Тому батькам радять робити таке:

спокійно, відкрито і прямо спілкуйтеся з дитиною. Надайте їй можливість говорити, коли вона буде до цього готова. Не підганяйте її; якщо дитина розповідає, куди вона ходить і як проводить свій час, проявіть якомога повнішу обізнаність у цій темі. Виявляйте терпіння, наполегливість і доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка; опановуйте інтернет, зокрема заведіть власний акаунт у соцмережі й станьте там другом своїй дитині; щотижня аналізуйте вміст сторінок дитини, уважно читайте її публікації, вивчайте групи, до яких вона приєдналася; ознайомтеся з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото й відео, які викликають інтерес дитини, зокрема на ті, що збережені, поширені або вподобані; покажіть дитині, що вона вам небайдужа, що ви піклуєтеся про неї, та запропонуйте спільно провести час; зосередьтеся на тому, щоб показати підлітку його переваги, знайдіть у нього сильні сторони, допоможіть йому побачити себе унікальною особистістю; коли встановите з підлітком контакт і довіру, поясніть йому згубність і безперспективність деструктивної поведінки, підкріплюючи це відомими йому фактами. Допоможіть дитині зрозуміти ступінь ризику від деструктивної поведінки та невідворотної відповідальності за скоєне.

«Пам’ятайте, що в зону ризику проявів деструктивної поведінки потрапляють підлітки, яким бракує батьківської уваги та підтримки, а також ті, чиє перебування в інтернеті не контролюється», — наголошують ювенальні прокурори.

Джерело інформація ХМ-ІНСАЙД