У нашій статті ми розглянемо детальну інформацію про колорадського жука, його поширення, зовнішній вигляд, розвиток та ефективні методи боротьби з ним. Колорадський жук поширений повсюдно та завдає шкоди картоплі, томатам, баклажанам, перцю та іншим пасльоновим культурам. Дізнатися більше про боротьбу зі шкідниками можна за посиланням https://agrodream.com.ua/koloradskyj-zhuk.html.

Поширення

Колорадський жук поширений по всьому світу, завдаючи значної шкоди пасльоновим культурам, таким як картопля, томати, баклажани та перець.

Зовнішній вигляд

  • Жук: розмір 8-12 мм, жовтий чи червоножовтий, іноді жовтобурий зі світлішими надкрилами та темними плямами на голові й передньоспинці. Тіло короткоовальне, опукле, блискуче; на надкрилах десять чорних смужок.
  • Яйце: розмір 0,8-1,4 мм, червоножовте, блискуче, видовженоовальне.
  • Личинка: до 10 мм, молодшого віку темносіра, старшого - червоножовта (цегляного кольору), тіло дуже липке і м'ясисте, має червоподібну форму, зверху опукле, а знизу плескате, особливо роздуте в середній частині, вкрите рідкими щетинками.
  • Лялечка: розмір 10-12 мм, оранжевожовта чи червонувата.

Розвиток

Імаго зимують в ґрунті на глибині 10-30 см, іноді до 50 см. За час зимівлі значна частина популяції гине. Пробудження жуків залежить від погодних умов, зокрема температури ґрунту та кількості опадів. Масовий вихід імаго відбувається за температури повітря не нижче 15 і ґрунту 13-14, що найчастіше трапляється в травні.

Імаго спаровуються на 3-5-ту добу після виходу з ґрунту, а самки відкладають яйця на нижній бік листків по 28-30, іноді до 70 яєць у кожній кладці. Плодючість самок становить від 900 до 1600 яєць.

Терміни пробудження

Весняне пробудження колорадського жука залежить від температури ґрунту та опадів. Найінтенсивніший вихід спостерігається після дощів за температури повітря не нижче 15 і ґрунту 13-14. Такі умови в Поліссі й Лісостепу України складаються найчастіше в третій декаді травня, а в південних районах - з 10 квітня по 10 травня.

Природні вороги

У боротьбі з колорадським жуком важливу роль відіграють його природні вороги - хижаки, паразити та ентомопатогенні організми. Природне відмирання імаго, що перезимували, відбувається поступово, впродовж усього літнього сезону.

Заходи захисту

  • Після збирання врожаю картоплі або переорювання проводять культивацію ґрунту з вибиранням бульб, щоб запобігти появі самосіву.
  • Внесення добрив і підживлення, своєчасні розпушування, підгортання та прополювання підвищують стійкість картоплі.
  • Скошування бадилля перед збиранням.
  • При заселенні личинками та жуками 10 % рослин картоплі посіви обприскують інсектицидами (Командор, Актеллік 500 ЕС, Арріво, Банкол, Бульдок та інші).

Висновок

Колорадський жук є серйозним шкідником для багатьох пасльонових культур. Ефективні методи боротьби та заходи захисту допомагають знизити його чисельність і зберегти врожай. Дізнатися більше про захист рослин можна на нашому сайті Agrodream.