• Головна
  • Як виплачується компенсація військовослужбовцям за піднайом житла в умовах воєнного стану
10:41, 2 березня 2023 р.

Як виплачується компенсація військовослужбовцям за піднайом житла в умовах воєнного стану

Порядок виплати грошової компенсації військовослужбовцям за піднайом житла та його оренду регламентований постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 450 та наказом Міністерства оборони України від 31.07.2018 № 380 «Про затвердження Інструкції з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями».

Особливістю виплати грошової компенсації є те, що для її отримання не потрібно перебувати на квартирному обліку.

Цього року розмір таких виплат не змінився та становить:

  • у м. Києві − 3800 гривень на місяць;
  • в обласних центрах − 2850 гривень на місяць;
  • в інших населених пунктах − 1900 гривень на місяць.

При цьому армійцям за наявності у них 3 і більше членів сім’ї, не враховуючи самого військовослужбовця, зазначені розміри збільшуються в 1,5 раза.

Грошова компенсація виплачується з дня реєстрації поданого в установленому порядку рапорту на ім’я командира частини.

Водночас для отримання грошової компенсації реєстрація місця проживання військовослужбовців та членів їхніх сімей за місцем проходження військової служби є не обов’язковою.

Наразі така компенсація не виплачується строковикам, військовослужбовцям, призваним за мобілізацією — до моменту укладання ними контракту, військовим, які проживають у службових гуртожитках і курсантам, які не мають сімей.

Також головною умовою, за якою відмовляють в отриманні таких коштів, є наявність у всіх категорій військових та членів їхніх сімей, що претендують на її отримання, − власного житла в населеному пункті, де проходить службу військовослужбовець.

Серед документів, що потрібні для отримання компенсації є:

  • копії паспортів та ідентифікаційних кодів військовослужбовця та членів його родини;
  • інформація (витяг, інформаційна довідка) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та БТІ про нерухоме майно, що належить військовослужбовцю та членам його сім’ї;
  • довідки (або їх копії, засвідчені встановленим порядком) про склад сім’ї (можна отримати у військовій частині за місцем служби);
  • копії свідоцтв про шлюб та народження дітей (за наявності);
  • належним чином завірену копію довідки про забезпеченість житлом із попереднього місця служби, видану квартирно-експлуатаційним органом. Поряд із грошовою компенсацією за піднайом житла пересічний військовослужбовець може отримувати і кошти за оренду житла (на його вибір).

Проєкт договору оренди житла розробляється військовою частиною, погоджується квартирно-експлуатаційними органами та після його укладення реєструється у військовій частині. Він зберігається у фінансовій службі частини та є підставою для оплати оренди житла.

Оплата оренди житла здійснюється за місцем проходження військової служби або за місцем виплати грошового забезпечення в безготівковій формі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#піднайом #військовослужбовці #компенсація
live comments feed...