Новини компаній
15:00, 14 вересня
Топ-5 страв з кус-кусом
Новини компаній
Кус-кус відомий тим, що є однією з найшвидших у приготуванні каш. Але не всі знають, що кус-кус – це не окремий вид зерна і не цільне зерно, а насправді кульки, які роблять із подрібненої манки та пшеничного борошна. Муку і манку змішують разом із невеликою кількістю води, у спеціальних центрифугах змішують так, щоб утворилися невеличкі кульки. Потім готові кульки просушують і пакують – це і є кус-кус. Походить кус-кус з Африки, де він був однією з основних страв.
В Україні схожим способом готують качану кашу, щоправда, качана каша має всередині цілу пшонину. Пшонину затирають у борошні та в яйці до того моменту, поки не утвориться кулька більшого розміру – всередині буде пшонина, а зверху оболонка з тіста та яйця. Тож по суті, кус-кус – це кульки з пшеничного борошна, і завдяки такому способу приготування кус-кус дуже швидко готується. Якщо ви шукаєте варіанти для швидких сніданків та вечер, кус-кус може стати ідеальним варіантом. Ми відібрали для вас топ-5 страв із кус-кусу, які можна приготувати за 15-20 хвилин.
Салат з кускусом
Інгредієнти на 4 порції:
- кус-кус – 300 г
- вода або бульйон – 300 мл
- пучок руколи
- одна солодка цибулина (Ялтинська або Марс)
- три столові ложки олії
- дві столові ложки лимонного соку
- одне варене куряче філе
- декілька листочків м'яти
Приготування
Для початку потрібно приготувати кус-кус. Для цього достатньо 300 г кус-кусу залити 300 мл дуже гарячої води або гарячим бульйоном. Після цього накрийте посудину з кус-кусом і зачекайте 5-10 хвилин – цього зазвичай достатньо, щоб кус-кус приготувався. Рідина повинна повністю покрити кус-кус.
Коли кус-кус приготується, дайте йому охолонути або помістіть у холодильник. Тим часом наріжте цибулю, поріжте варене філе, подрібніть листочки м'яти та додайте всі інгредієнти до кус-кусу. Перемішайте, додайте зелень, залийте лимонним соком та оливковою олією. Для краси можна посипати цей салат несмаженим соняшниковим насінням або гарбузовими зернятами.
Салат можна приготувати і у вегетаріанському варіанті. Для цього просто не додавайте куряче філе та готуйте кус-кус на воді.
Фаршировані кус-кусом перці
Інгредієнти (на чотири порції):
- 2 великих солодких болгарських перці або 4 невеликі перці (також може підійти перець білозірка)
- 300 г кус-кусу
- 300 мл гарячої води або овочевого/м'ясного бульйону
- 100 г бринзи або фети
- 1 помідор середнього розміру
- 3 столові ложки лимонного соку
- 3 столові ложки оливкової олії
- сіль, перець, спеції
- Якщо любите м’ясні страви, візьміть 200 г копченої ковбаси
Приготування
Заваріть кус-кус – залийте його 300 мл гарячої води або бульйону.
Увімкніть духовку, нагрівайте до температури 180°C.
Помийте перці. Якщо перці великі, розріжте їх навпіл і вичистіть насіння. Якщо перці маленькі, зріжте вершечок із хвостиком і вичистіть насіння. Легенько збризніть перці оливковою олією та покладіть їх у духовку зрізаною частиною догори для запікання.
Після того як кус-кус приготується (за 10-15 хвилин), перемішайте його виделкою. Розімніть виделкою бринзу або фету, дрібно наріжте помідор і змішайте все це з кус-кусом. Додайте спеції, залишок оливкової олії та лимонний сік. Якщо готуєте варіант з ковбасою, наріжте її дрібно та додайте до кус-кусу.
Дістаньте перці з духовки і начиніть їх отриманою сумішшю. Запікайте ще 10-15 хвилин при температурі 180°C.
Такі перці можна також тушкувати або готувати в мультиварці. Подавайте перці, прикрасивши м'ятою, петрушкою або посипані бринзою чи фетою.
Кускус з кабачком і куркою
Це страва, в якій є чудове поєднання білків, жирів, вуглеводів. Вона також містить багато овочів, тож може бути повноцінною стравою для обіду чи вечері.
Інгредієнти на чотири порції:
- один молодий кабачок
- 300 г кускусу
- 300 мл гарячої води або овочевого чи курячого бульйону
- два курячих філе
- одна цибулина
- три столові ложки лимонного соку
- зелень, сіль, перець за смаком
- оливкова олія для приготування
Приготування
Візьміть кабачок, поріжте його кільцями або тонкими смужками, як вам зручніше. Потім наріжте дрібними кубиками.
На розігріту пательню з олією киньте цибулю і підсмажте до золотистого кольору, потім додайте кабачки і тушкуйте до готовності разом з цибулею.
Посмажте куряче філе. Для цього очистіть його від шкірки, сухожиль і плівок. Наріжте маленькими кубиками і киньте на гарячу пательню з олією. Готуйте, помішуючи на середньому вогні, поки філе не зарум'яниться. Потім зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте до повної готовності.
Залийте кускус окропом. Накрийте кришкою і зачекайте 5-10 хвилин, доки кускус не приготується.
Змішайте кабачки з цибулею, куряче філе і кускус. Додайте лимонний сік, подрібнену зелень та спеції. Страва готова. Найкраще смакуватиме гарячою.
Кус-кус з морепродуктами
Ще одна поживна страва, яка готується з кус-кусу, томатної пасти та морепродуктів.
Інгредієнти на чотири порції:
- 300 г кус-кусу
- 300 мл томатного соусу або томатної пасти
- Дві столові ложки оливкової олії
- Одна цибулина середнього розміру
- 300-400 г морепродуктів (можете вибрати морський коктейль, креветки або мідії, залежно від ваших вподобань); також ця страва чудово смакуватиме з рибним філе
- свіжа петрушка, зелена цибулька та базилік
Приготування
Поставте пательню на середній вогонь і додайте олію. Поки пательня нагрівається, дрібно поріжте цибулю та обсмажуйте її до золотистого кольору й м'якості. Коли цибуля буде готова, додайте до пательні томатну пасту і влийте склянку або півтори склянки води, залежно від того, чи хочете рідкіший соус, чи густіший. Також додайте спеції.
Додайте до пательні кус-кус і тушкуйте на маленькому вогні до готовності.
В окремій каструлі приготуйте морепродукти: закип'ятіть воду та опустіть креветки, мідії чи інші морепродукти на кілька хвилин. Дістаньте їх, дайте воді стекти та покладіть у пательню з кус-кусом. Тушкуйте все разом протягом чотирьох-п'яти хвилин.
Прикрасьте готову страву подрібненою зеленню.
Солодка каша з кус-кусом
Як і з інших каш, з кус-кусу можна готувати солодкі й солоні страви.
Інгредієнти на чотирьох людей:
- 300 г кус-кусу
- дві чайні ложки цукру
- Мелена кориця
- 100 г подрібнених горіхів
- 100 г сухофруктів або родзинок (можна використовувати курагу, фініки або те, що вам смакує)
- ложка меду
Приготування
Залийте 300 г кус-кусу приблизно 350 мл гарячої води та накрийте кришкою. Почекайте, поки кус-кус приготується. Зазвичай це займає 5-10 хвилин.
Поріжте сухофрукти та подрібніть горіхи. Якщо в кус-кусі залишилася зайва вода, злийте її. Додайте до кус-кусу мед, корицю, подрібнені горіхи й сухофрукти та ретельно перемішайте.
Смачного!
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
18:10
19 листопада
14:06
19 листопада
11:00
19 листопада
10:00
19 листопада
22:00
18 листопада
18:00
15 листопада
10:50
15 листопада
live comments feed...